Dotace pro fotovoltaické elektrárny

Dotace pro FVE do 50 kWp

Dotační výzva pro fotovoltaické elektrárny do 50 kWp. Získejte finanční dotace pro vaše fotovoltaické elektrárny.

Podpora se poskytuje jak na samostatné fotovoltaické elektrárny, tak na elektrárny s bateriovou akumulací vyrobené elektřiny.

Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost

Fotovoltaické elektrárny s výkonem do 50 kWp s možností akumulace energie

Logo SFŽP

Podpora výstavby nových fotovoltaických elektráren do 50 kWp. Tato podpora se vztahuje jak na samostatné fotovoltaické elektrárny, tak na elektrárny s integrovanými bateriovými akumulátory pro ukládání vyrobené elektřiny.

Může se jednat i o rozšíření stávající FVE až o 50 kW (respektive 49,9 kW).

Na co můžete získat dotaci

Instalace nových fotovoltaických elektráren (FVE) s instalovaným výkonem do 50 kWp na objektech firem nebo na carportech.

Kdo může žádat

  • Program mohou využít všichni podnikatelé a firmy bez rozdílů velikosti. Je určen jak pro živnostníky, malé a střední firmy, tak pro velké podniky působící v různorodých oborech. Seznam nepodporovaných činností je uveden Výzvě.

Kolik získáte

  • Maximální výše poskytované podpory je stanovena na základě funkční závislosti mezi náklady a instalovaným výkonem fotovoltaických elektráren (FVE) v kilowattech (kWp), případně kapacitou akumulace vyjádřenou v kilowatthodinách (kWh). Tato maximální podpora činí 30 % ze způsobilých výdajů projektu za část FVE a 50% za část akumulace energie. Podrobný výpočet je uveden v dokumentaci příslušné výzvy, kterou lze nalézt v příslušných podkladech.
  • Dotace je spojena s bezúročným úvěrem u NRB ve výši 0,5-3 miliony korun s dobou splatnosti až 15 let, který může pokrýt až 90 % způsobilých výdajů.

Termíny

  • Zahájení příjmu žádostí o podporu: 31. 7. 2024
  • Ukončení příjmu žádostí o podporu: 31. 7. 2027

Klíčová technická kritéria

  • Rezervovaný výkon uvedený ve smlouvě o připojení výroby do distribuční nebo přenosové soustavy činí maximálně 30 % instalovaného výkonu v kilowattech (kWp) výrobny v odběrném místě. V případě výrobny provozované provozovatelem lokální distribuční soustavy činí RV do nadřazené distribuční soustavy maximálně 30 % instalovaného výkonu výrobny.
  • Fotovoltaická elektrárna musí být instalována výhradně s technologiemi, které splňují technické parametry a jsou opatřeny potřebnými certifikáty. Detailní specifikace lze nalézt v dokumentaci SFŽP.
  • V případě vybudování systému bateriové akumulace je minimální podporovaná využitelná kapacita vyjádřená v kWh stanovena na 0,5 násobek a maximální podporovaná využitelná kapacita na 2 násobek podporovaného instalovaného špičkového výkonu přímo připojené k FVE. V případě překročení maximální podporované využitelné kapacity je podpora poměrově krácena.
  • V rámci Projektu lze uplatnit pouze jedno místo realizace, což znamená jedno odběrné nebo předávací místo.
  • V rámci jednoho odběrného nebo předávacího místa může jeden žadatel podat pouze 1 žádost o podporu.

Detaily úvěru

  • Výše: 500 tis. – 3 mil. Kč
  • Podíl financování: až 90 % způsobilých výdajů Projektu
  • Doba splatnosti: až 15 let
  • Úroková sazba: 0 %
  • Lhůta čerpání: až 2 roky od uzavření Smlouvy o zvýhodněném úvěru
  • Odklad splácení: max. 36 měsíců od uzavření Smlouvy o zvýhodněném úvěru
  • Zajištění: stanoví se individuálně
  • Režim podpory: podpora de minimis

Dotační složka

V kombinaci se zvýhodněným úvěrem bude příjemci podpory poskytnuta dotační složka ve výši max. 30 % způsobilých výdajů na instalaci FVE a max 50 % způsobilých výdajů na instalaci akumulace energie.

Dotační složka nesmí překročit výši poskytnutého, resp. skutečně vyčerpaného Zvýhodněného úvěru. Maximální výše dotační složky je stanovena kalkulací dle přílohy č. 7 Výpočet maximálních způsobilých výdajů.

Další důležité informace a podmínky podpory jsou uvedeny v textu výzvy.

Odkazy

NRB: Podpora a financování využití energie z obnovitelných zdrojů s bezúročným Úvěrem FVE

Operační program Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OP TAK): Úvěry – Bezúročný úvěr FVE

Dotace FVE do 50 kWp

Výpočet dotace z programu OP TAK pro FVE do 50 kWp

10kWp
1kWp50kWp
kWp

Dotace na FVE:
0kWh
0kWh100kWh
kWh

Kapacita akumulátorů je menší než podporovaná hodnota kapacity. ⬆️ Zvyšte kapacitu na alespoň 50% v kWh výkonu FVE v kWp.

Kapacita akumulátorů je vyšší než podporovaná hodnota kapacity. ⬇️ Snižte kapacitu na maximálně 200% v kWh výkonu FVE v kWp.

Dotace na akumulaci:

Dotace

Máte zájem o další informace? Odešlete kontakt, ozveme se Vám.

Kontaktní údaje

Investujte do fotovoltaické elektrárny

Zašlete nám své požadavky na fotovoltaickou elektrárnu a my pro Vás připravíme nabídku šitou na míru. Naši experti se s Vámi spojí, aby probrali všechny dostupné možnosti a našli to nejlepší řešení právě pro Vás.

Máte otázky? My máme odpovědi.